Katona Eszter a babyberry márka alapítója, de ő jegyzi a Pici Piac baba-mama designvásárt, valamint ő a babyberry és barátai üzlet életre hívója is. Ebben az interjúban még jobban megismerhetitek a márkát, létrejöttének történetét, de arra is választ kapunk, mi volt a legnagyobb kihívás, amivel Eszternek szembe kellett néznie a babyberry megalapítása óta.

Név és márka: Katona Eszter, babyberry

Kedvenc saját terméked: 3 az 1-ben szoptatós kendő

Tuti tipp a gyerekszobához: Szerintem a legfontosabb a harmónia, hogy a szobába belépve jól érezzük magunkat és szerethető tárgyak vegyenek körül.

Milyen termékeket találunk a babyberry kínálatában? Milyen korú gyerekek szobáiba szánod?

Eszter: A babyberry termékeit stílusos babák és mamák számára tervezzük. Az általam megálmodott terekben gyönyörűen passzolnak egymással a kiegészítők, de mégsem uralkodnak: letisztultak és vidámak. A saját készítésű termékek tervezésénél elsődleges szempont a minőség, dizájn és harmónia. A Pastel Baby és a Little Stars kollekciók tervezésénél a legkisebbek szobájának berendezéséhez születtek meg a termékek, amíg a legújabb Magic kollekció termékei már a nagyobbaknak szólnak. A babaszoba, gyerekszoba kiegészítők mellett pedig megjelent a babyberry kínálatában a szintén saját fejlesztésű 3 az 1-ben szoptatós kendő, ami egy abszolút hiánypótló termék itthon, és azóta igazi sláger termékké vált. Nemcsak funkciójában praktikus, de egyszerre diszkrét és elegáns is, amire a mamik visszajelzései alapján nagyon nagy szükség volt.

Hogyan és milyen indíttatásból születtek ezek a termékek?

Eszter: Minden akkor kezdődött, amikor Luca Sárával, az első gyerekemmel terhes lettem. Amikor leendő kisbabánk szobáját szerettem volna berendezni, akkor szembesültem vele, hogy ez egy sokkal nagyobb kihívásnak ígérkezik, mint sejtettem. Bababoltról bababoltra járkáltam, de valahogy sehol sem találtam meg az igazit… Az volt az álmom, hogy a babaszoba minden egyes darabja passzol egymáshoz, és ezáltal tökéletes harmóniát teremtek. És mivel az elképzelésemhez tartottam magam, végül saját magam rendeztem be a szobát, és készítettem el a dekorációt. Mindez 2012-ben történt, de csak két évvel később döntöttem úgy, hogy saját vállalkozásba kezdek: akkor hoztam létre a a babyberry-t, azoknak kismamáknak, anyukáknak, akik szintén szeretnék stílusosan, harmóniában berendezni gyerekeik szobáját. Akik számára fontos, hogy jó minőségű, kézzel készített darabok kerüljenek az otthonaikba, nem feltétlenül arctalan tucat termékek.

Hozzád három márka is kötődik: a babyberry, a Pici Piac és a babyberry és barátai. Van kedvenced?

Eszter: Amikor létrejött a babyberry, rengeteg pozitív visszajelzést kaptam, amiből úgy láttam, hogy mások számára is fontos a harmonikus gyerekszoba megteremtése. Sok-sok nyitott anyuka szinte várta, hogy a rengeteg egy kaptafára készült és túldíszített termék mellett megjelenjen egy frissebb, letisztultabb választék is. A Pici Piac sikere pedig egyértelművé tette számomra, hogy rengeteg olyan anyuka, apuka, nagyszülő él itthon, akik nagyon szívesen vásárolnak hazai tervezőktől, előnyben részesítik az egyedi, különleges, dizájner darabokat. Innen jött az ötlet, hogy megteremtsek egy olyan állandó, de tematikus üzletet, ahol mindent meg lehet találni, ami egy stílusos babaszobába vagy gyerekszobába illik, csupa különleges, egyedi, dizájner terméket, amiket máshol nem lehet megtalálni. Így tulajdonképpen ötvöztem a babyberry és a Pici Piac koncepcióját, és született meg a babyberry és barátai showroom. Képtelenség lenne kedvencet választani, hiszen egyik sem létezne a másik nélkül. És mindhárom olyan, mintha a gyerekem lenne.

Miben más a babyberry és barátai showroom? Miért hívtad életre?

Eszter: A babyberry és barátai showroomban válogatott hazai tervezők és néhány skandináv márka termékei találhatóak meg – az itt lévő termékek túlnyomó része sehol máshol nem érhető el személyesen. Nálunk mindent ki lehet próbálni, meg lehet fogdosni, a puffokon ücsörögni, a babahintában ringatózni, az indiánsátorban bújócskázni, a pelenkázón pelust cserélni, az intim sarokban pedig kényelmesen szoptatni. Nálunk lehet találkozni a tervezőkkel, velünk lehet beszélgetni a lakberendezésről, tőlünk lehet tanácsot kérni, ide el lehet jönni csak úgy, inspirálódni. Akik belépnek az ajtón, egy meseboltba érkeznek, ahol megelevenednek a Pinterest távoli babaszobái, ahol a magyar tervezőknek köszönhetően életre kelnek a külföldön látott gyerekszobák és olyan bútorokat, kiegészítőket, dekorációkat lehet megvásárolni, amivel egy igazán egyedi, különleges teret teremthetünk a gyerekünk számára.

A többi tervező portékái közül mi az, amit azonnal hazavinnél az üzletből?

Eszter: MINDENT! Pár év múlva szeretnénk nagyobb lakásba költözni, és akkor lesz aktuális a gyerekek szobájának újbóli berendezése is. Már előre azon agyalok, hogyan fogom kialakítani és a legnagyobb kihívás az lesz benne, hogy nem vihetek haza mindent a showroomból… Ez a legnehezebb kérdés!

Tapasztalatod van ezzel kapcsolatban, ezért kérdem, mennyire nehéz, hogyan lehetséges egy kis szobában berendezni különböző nemű és korú gyerekek közös kuckóját? Mire ügyeljünk?

Eszter: Abszolút van benne tapasztalatom, mert sajnos Luca Sára és Samu közös szobája is elég picike. Mi úgy oldottuk meg, hogy a bútorok és a fal semleges színűek, így a háttérbe vonulnak és inkább a kiegészítők dominálnak. Így sikerült egy harmonikus szobát kialakítani, amiben van egy pici kuckó Samunak, az ő színeivel, és egy igazi csajos birodalom Luca Sárának. Arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy 2-3 kiegészítő színnél sose használjunk többet, és próbáljunk egymással harmonizáló árnyalatokat, mintákat választani. És mivel én rendmániás vagyok, ezért nagyon hiszek a jól megválasztott tárolókban, amik ügyesen kihasználva letisztult hatást keltenek még egy élettel teli vidám gyerekszobában is.

Fiad, Samu születése hozott valami változást, szemléletben, akármiben a babyberry tekintetében? Hiszen lányos anya után fiús anya is lettél. Hogy látod, a vásárlók mennyire kötődnek a tipikus lány-fiú színek, minták, formák szemlélethez?

Eszter: Én Samu előtt sem voltam az a tipikus lányos anyuka, egyáltalán nem erőltettem Luca Sárára a tipikus sztereotípiákat. Ennek ellenére a gyerekeim genetikailag kódoltan tipikusak: a lányom hihetetlen csajos, imád öltözködni, Samu pedig rajong mindenért, ami gurul, legyen az kukásautó, futóbicikli vagy egy rózsaszín játék babakocsi. (nevet) A babyberry megalkotásakor nagyon figyeltem, hogy olyan kollekciókat hozzak létre, ahol el tudunk szakadni a szokásos rózsaszín-kék színvilágtól, és úgy látom, ez betalált: sok vásárló keresi az uniszex színeket, mintákat, abszolút sláger a szürke, a menta, de sokan választják a sárgát is a gyerekszobába.

Neked ma már a babyberry és barátai a munkahelyed is, hiszen itt van a babyberry irodája is. Mennyi időt töltesz az üzletben?

Eszter: Be kell valljam, imádok a showroomban lenni! Amellett, hogy szeretek személyesen is találkozni a vásárlókkal, nagyon fontosnak tartom, hogy valós visszajelzéseket kapjak a felhasználóktól: a tapasztalatokat felhasználom a fejlesztésekhez, új ötleteket keresek, figyelem, mire van igény, és igyekszem ez alapján tervezni. Rengeteget tanulok a vásárlóimtól és ezért nagyon hálás is vagyok. Viszont rengeteg egyéb tennivalóm van a bolton kívül is a babyberry márkámmal (a Pici Piacról nem is beszélve!), így mostanában csak heti két-három napot tudok bent lenni az üzletben. Sokan ragaszkodnak hozzá, hogy találkozzanak velem, velük egyeztetni szoktam, mert én is örülök minden lehetőségnek, amikor beszélgethetünk!

Mivel volt a legnagyobb harca a babyberry fennállása óta? Mi volt a legmagasabb fal, amit meg kellett másznod?

Eszter: Az indulás. Számomra az volt a legnehezebb, hogy rengeteg új dolgot kellett megtanulnom, csupa olyan dolgot, amivel akkor szembesültem életemben először. Amikor megálmodtam a babyberry-t, volt egy vízióm, a szemem előtt lebegett a megálmodott kollekcióm. De azt sosem gondoltam volna, hogy ennyire nehéz lesz az odáig vezető út. De rengeteget tanultam, tapasztaltam közben, sokszor olyan kihívásokkal szembesültem, hogy hirtelen azt sem tudtam, hogy álljak neki… Szerencsére sosem adtam fel, és a megoldott feladatok rengeteg erőt adtak. Most már tudom, nincs lehetetlen.

babyberry termékekről bővebben»»

Olvasd el a többi tervezővel készült interjúnkat is!
CUCC I debaba KRAFT JUSTa Nook furniture Siller baby