Aki környezettudatosan szeretné berendezni otthonát és a gyerekszobát, az ösztönösen keresi az újrahasznosított alapanyagokkal dolgozó márkákat. Ilyenek a babyberry és barátai üzeletében megtalálható, egyedi, újrahasznosított alapanyagból készült Crooocus szőnyegek és tárolók. Most megismerhetitek ezek készítőit Nagy-Sverteczki Zsófiát.

Név és márka: Nagy-Sverteczki Zsófia –  Crooocus

Kedvenc saját termékem: Az akasztós kosár, ami a lakásunk több pontján is feltűnik: az előszobában a fűtőtestre akasztva ebben tároljuk a sapkákat, kesztyűket. A gyerekszobában az apróbb játékokat, a kislányom újabban a zoknikat tárolja benne. A kamrában a zacskók gyűlnek benne.

Tuti tipp a gyerekszobához: Letisztult, rendezett összhatáshoz elegendő egy-két, nem túl erős színt választani a berendezési tárgyaknak és a falnak, mert a játékok úgyis színesek.

debaba KRAFT – Nóri: Hogyan született a Crooocus a márkanév?
A márkanév egy nagyon személyes indíttatásból született. A férjem még kapcsolatunk hajnalán sajnálkozott, hogy nem irodalmár, mert szívesen írna nekem verset, amelynek az lenne a címe: Zsófia, Te krókusz. Ha vers nem is lett belőle, továbbgondolt márka név igen.

Milyen termékeket készítesz? Milyen korú gyerekek szobáiba szánod?

Zsófia: Újrahasznosított textilből horgolok szőnyegeket, kosarakat. Többnyire egyedi elképzeléseket valósítok meg. A legnépszerűbbek az állatfigurás termékeim. A szőnyegeket különösen ajánlom babaszobákba, mert pihepuha hempergőként is használhatók. A kosarak alkalmasak pelenkatárolásra, játéktárolásra. Mivel óriáskosarakat is készítek, végtelen a felhasználási lehetőség.

Hogyan és milyen indíttatásból születtek ezek a termékek?

Zsófia: Textilmaradékok felhasználásán gondolkodtam, és kísérleteztem, amikor az első darabok készültek. Észrevettem, hogy a gyerekeim mennyire vonzódnak a színes, érdekes textúrájú alkotásaimhoz, és így kanyarodtam a gyerekszobák világa felé.

Fontos számodra a környezettudatosság?

Zsófia: Az anyagválasztás volt előbb és utána jött a környezettudatosság. Eredetileg ruhatervezéssel foglalkoztam, de az első gyerekem születése után épp egy nagy szekrénypakolás közben döbbentem rá, hogy mekkora pazarlás mindig újat venni. Akkor született első darabom, ami leselejtezett pólókból készült, aztán elkapott a lendület.

A gyerekeim számára már természetes a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás. Sőt, a kisfiam sokszor előbb veszi észre, ha újrahasznosítható kincseket készülök kidobni.

Hol és hogyan készülnek a termékek?

Zsófia: A termékeim az otthonunkban kialakított műhelyemben készülnek. A fonalak ott sorakoznak az íróasztalom mellett, ahová leülök horgolni.

Karolina – KarlaLina: Szeretem a Croocus horgolt szőnyegeit. Ezzel kapcsolatban annyit kérdeznék, hogy megadott színek alapján, rendelésre is készít-e?

Igen, megrendelésre is készítek szőnyegeket. Legtöbbször olyan szobákba kerülnek a szőnyegeim, amelynek már kialakult a színvilága, így ahhoz alkalmazkodva választjuk meg a fonal árnyalatát.

Mi a márkád különlegessége?

Zsófia: Minden termékem egyedi, egyszeri és megismételhetetlen kézműves termék. Az alapanyagot, amivel dolgozom a textilipar hulladékként kezeli, számomra kincs. Viszont ezek a fonalak nem utánrendelhetők, így ha szeretnék sem tudnék pont ugyanolyan termékeket készíteni. Az alapanyagból adódik a termékeim egyedisége, és igen, nincs két egyforma. Viszont hasonló árnyalatú fonalakat fel tudok ajánlani. A vevőim szeretik, hogy egyedi terméket kapnak, az érték számukra is, hogy nem tömegterméket kapnak.

Miért örülsz, hogy a babyberry és barátai Szilágyi Erzsébet fasoron található üzletében helyet kapott a márkád? Miben más ez az üzlet?

Zsófia: Ez az első tematikus gyerekszoba berendezéssel foglalkozó bolt Budapesten, mindenképp megtisztelő a kezdő tizenötbe bekerülni. Ez egy visszajelzés számomra, hogy jó úton járok. Másrészt olyan emberekkel ismerkedtem meg a bolt révén, akikkel hasonlóan gondolkodunk, inspiráljuk egymást.

A többi tervező portékái közül mi az, amit azonnal hazavinnél az üzletből?

Zsófia: Az első mindenképp egy sátor lenne a gyerekeimnek, mert amióta kipróbálták a showroomban, azóta szeretnének ők is egyet.

Melyik tervezőtől kérdeznél szívesen?

Zsófia:  A Siller Baby-től kérdezem, hogy mi inspirálta az állatos puffokat, hogy született az ötlet?

Crooocus termékekről bővebben»»

Olvasd el a többi tervezővel készült interjúnkat is!
Anabeedesign I Babies on Board I babyberry Bambinoprint Crooocus CUCC debaba KRAFT Dream Decor I Fl’Art Design GitaMom JUSTa I KarlaLina I Kidsdream I mamzi Nobile Nook furniture Siller baby WonderWall