Három gyerek anyukája és a csodás és praktikus, egyedi KarlaLina füzetek tervezője, Csíki Karolina. Termékei szeretettel készülnek, nagyon kis példányszámban, összetéveszthetetlen grafikákkal a funkcionalitást szemelőtt tartva. Karolina munkájáról is beszélt, de azt is elárulta nekünk ő milyen füzeteket használ és vezet rendszeresen.

Név és márka: Csíki Karolina − KarlaLina – szeretnivaló dizájner papíráru

Kedvenc saját terméked: Bálnás BabaNapló szett

Tuti tipp a gyerekszobához: Nem akarom megmondani a tutit, inkább csak egy észrevétel: harmonikus, egyensúlyban lévő és nagyon menő gyerekszobákat tudunk kialakítani mindenféle tömegcikk nélkül – pusztán arra odafigyelve, hogy a baba/kisgyerek körüli dolgok milyen minőségűek, hogyan tervezték őket, mennyi gondossággal és figyelemmel készültek. Azok a tárgyak, eszközök, amiket szeretettel készítettek, sokkal több nyugalmat és harmóniát sugároznak, mint egy-egy trendinek titulált tömegcikk. A KarlaLina szeretnivaló papíráruk (akárcsak a showroom többi tervezőjének csodás tárgyai) ebben a szemléletben készülnek. Ha innen rendezi be valaki a kicsi szobáját, nagyon nem tud mellényúlni. 

Milyen termékeket készítesz? Milyen korú gyerekek szobáiba szánod?

Karolina: Dizájner papírárukat tervezek, egyedi vagy kisszériás, sorszámozott darabokat. Az egészen újszülötteknek szóló babanaplótól kezdve az elsős gyerekeknek való írás-segítő füzeteken át a nagyobbak iskolai füzetei, naplói is megtalálhatók a kínálatban, ahogy felnőtt naplók, tervezők is.

Hogyan és milyen indíttatásból születtek ezek a termékek?

Karolina: Grafikus vagyok, naponta tervezek, rajzolok – jellemzően számítógéppel – ugyanakkor a terveim nagy része nyomtatásban (papír vagy textil alapon)  jelenik meg. Arra gondoltam, az alkalmazott grafikán túl az én szeretettel rajzolt grafikáim is helyet kaphatnak mindenféle termékeken. Először voltak tehát a rajzaim, amikhez különböző hordozókat, megjelenési lehetőségeket találtam ki. Aztán később elkezdtem termékeket is tervezni. Három különböző korú gyerekem és a velük felmerülő megoldandók folyamatosan újabb és újabb megoldásokra ösztönöznek. Így találtam ki az egyedülálló BabaNaplót, a Jól-Lét Naplót, az Írás-segítő- vagy a Horizontális füzetet is.

Grafikusként milyen munkákat készítesz a KarlaLinán kívül?

Karolina: Többségében alkalmazott grafika kerül ki a kezem közül. Tervezek logókat, infografikát, reklámgrafikákat, csomagolást, megrendelésre illusztrációkat – de terveztem már mesekönyvet is. Ezeken felül könyvet is kötök, ha épp van időm.

A gyerekeid mennyire fejezik ki tetszésüket vagy éppen nem tetszésüket egy-egy munkáddal kapcsolatban?

Karolina: Egyrészt megszokták, hogy mindig valami újon agyalok, ezért a wow faktor tőlük már nem elvárás, másrészről viszont lelkesen értékelik az újdonságokat, amiket mutatok nekik. Őszinték, ha nem jön be nekik valami, nem dicsérik. Volt már, hogy részt vettek az ötletelésben és sokszor adják ajándékba az általam tervezett dolgokat – ebből gondolom, hogy szerethetik őket.

Hol és hogyan készülnek a termékek?

Karolina: A termékek első grafikai tervei papíron, ceruzával születnek. Természetesen ezt megelőzi egy ötletelés, jegyzetelés és számolás. A skiccekből, a lehetséges működő megoldásokról számítógépes grafikát készítek, majd próbanyomatokat. Megnézzük működik-e a valóságban. Mivel a termékek kis szériában (4-10 darab) vagy épp egyedileg készülnek, nincs szükségünk nagy nyomdai kapcsolatokra. Kevés nyomdai együttműködő partnerrel dolgozom, és nagyon ügyelünk a minőségre. A termékek összeállítása kézzel történik, ahogy az utómunkák is. Minden darabot egyesével ellenőrzök, mielőtt útjára engedem.

Mi a márkád különlegessége?

Karolina: A KarlaLina termékek különlegessége egyértelműen négy dologban rejlik: szeretettel készülnek, egyedi vagy nagyon kis példányszámban, összetéveszthetetlen dizájner grafikákkal, maximálisan szem előtt tartva a funkcionalitást.

Hajni – Kidsdream: Honnan az lelkesedés, lendület, amivel ezeket a csodákat alkotod?

A kérdés remek! A lendületet nem mindig érzem (nevet), de a lelkesedés nagyon jellemző rám. Nem tudnám tetten érni, honnan fakad, de tény, hogy bármire rá tudok csodálkozni és sok dolognak hagyom, hogy lenyűgözzön. Ezek arra ösztönöznek, hogy magam is alkossak, hogy folyamatosan valami érdekeset, jót, hasznosat találjak ki. Érdekelnek a technikai dolgok is, szeretek a papírral kísérletezni. Abszolút sikernek élek meg minden létrehozott új dolgot. Az biztos, hogy a lelkesedést ezek adják. És talán ezek is lendítenek túl, ha megállnék.

Miért örülsz, hogy a babyberry és barátai Szilágyi Erzsébet fasoron található üzletében helyet kapott a márkád? Miben más ez az üzlet?

Karolina: Eszterrel az első Pici Piacok óta ismerjük egymást, egymás márkáját. Hasonlóan gondolkodunk arról, mi az, amit a vásárlóinknak, megrendelőinknek szeretnénk nyújtani. Magasra értékeljük a minőséget, az ötletességet és a jó funkcionális dizájnt. Azt gondolom, maga a babyberry és barátai showroom is ezt a szemléletet tükrözi, az összes felvonultatott márka terméktervezésénél tetten érhető ugyanez.  

A többi tervező portékái közül mi az, amit azonnal hazavinnél az üzletből?

Karolina: Többektől vannak termékeink, amit a gyerekeim is imádnak, de most ha magamra gondolok, akkor egy Nook komódra gyúrnék leginkább.

Melyik tervezőtől kérdeznél szívesen?

Karolina: Crooocus – szeretem a horgolt szőnyegeit. Ezzel kapcsolatban annyit kérdeznék, hogy megadott színek alapján, rendelésre is készít-e?

A hétköznapokban te milyen füzeteket használsz? Írsz-e naplót? Vezetsz-e teendő listát füzetben?

Karolina: Három különböző korú gyereket menedzselek a saját dolgaim mellett, így bőven van mit szervezni – képtelen lennék mindent fejben tartani. Így a határidőnapló alap, ezen felül van heti/havi tervezőm is. Van kedvenc ötletfüzetem; ez inkább egy ad-hoc mind map igazából, korántsem mindent veszek elő megvalósításra, de volt már olyan, amit elfelejtettem, és onnan előkerült fél év után. Amit rendszeresen használok még az a hálanapló és a Jól-Lét naplómban is vezetem a diétám, edzéseim – ezek mind KarlaLina darabok. Van “pénzes” füzetem, vásáros notesz, ezek nem saját darabjaim; mert van, amit még én sem tudok megvalósítani, vagy egyszerűen csak tetszik valakinek a stílusa – ezért nélkülözhetetlennek éreztem őket …

KarlaLina termékekről bővebben»»

Olvasd el a többi tervezővel készült interjúnkat is!
Anabeedesign I Babies on Board I babyberry Bambinoprint Crooocus CUCC debaba KRAFT Dream Decor I Fl’Art Design GitaMom JUSTa I KarlaLina I Kidsdream I mamzi Nobile Nook furniture Siller baby WonderWall