Itthon is egyre népszerűbb a slow life, a slow design, ebbe a kategóriába tartozik a granny chic hazai vezéralakjának, Kovács Fruzsinak mamzi nevű márkája. A mamzi a horgolt takarókon és lámpaernyőkön kívül kötött babaruhákat, sapkákat és kiegészítőket kínál, de pompomkoszorúi is nagy rajongótáborral rendelkeznek.

Név és márka: Kovács Fruzsi − mamzi

Kedvenc saját terméked: most épp a lámpaernyők és a nyakbasünök

Tuti tipp a gyerekszobához: buy less – choose well

Milyen termékeket készítesz? Milyen korú gyerekek szobáiba szánod?

Fruzsi: Horgolt és kötött babaruhákat és babaszoba kiegészítőket készítek: takarókat, párnákat, lámpaernyőket, játékokat. Ez a termékskála lefedi szinte az egész családot, újszülött kortól indul a takarókkal, a ruhákat nagyrészt kétéves korig méretezzük, a játékok és a home decor vonal pedig nem csak a gyerekek örömére készül. Kortalan, a színektől nem megriadó felnőttek is gyakran vásárolnak nálam.

Hogyan és milyen indíttatásból születtek ezek a termékek?

Fruzsi: Az első terhességem ágyhoz kötött időszaka alatt jött az ötlet és a know how horgolás terén, azóta is alakul és formálódik bennem a mamzi koncept. Ma ott tartok, hogy sokkal inkább egy életstílus és egy ahhoz kapcsolódó filozófia határozza meg a termékeimet, valamint azok milyenségét. A slow mozgalomhoz köthető hétköznapi lassúság fogalma, az együtt eltöltött minőségi idő keresése, a tárgyi környezetben (is) kialakított egyszerűségre való törekvés mind olyan mozgatórugók, amelyek visszaköszönnek a mamzi termékeiben, reményeim szerint a kisfiaimmal való közös létezésben is. Olyan dolgokat készítek, amikkel őket is szívesen körbeveszem.

A sok modern dolog mellett mennyire nyitottak az anyukák az ilyen, nagymamáink korát idéző dolgokra?

Fruzsi: Van egy réteg, akik egyáltalán nem. Aztán van egy másik, főként olyanok, akik ismerik az amerikai és az északi országok trendjeit, akik pedig nagyon lelkesek, hogy megtalálják ezt a vonalat itthon is, a fent említett országok brandjeihez képest töredék áron. És van a harmadik vonal, akik még nem igazán hallottak, láttak ilyesmit, legfeljebb a nagymamánál valami közepesen hasonlót, de érzik, hogy egy izgalmas, a fast fashionénél értékesebb termékeket felmutató dologgal állnak szemben. Részemről nagyon élvezem, hogy azon márkák közt lehetek – mert már egyre szaporodik a kis tábor – akik saját hétköznapjaikból merítve a tudatos vásárlói attitűdöt igyekeznek kiszolgálni.  

Hol és hogyan készülnek a termékek?

Fruzsi: a termékek egy jó részét én készítem otthon, felszabaduló tíz percekben, félórákban és estéken. Van egy kedves bedolgozóm, aki a kötött projektekben segít. Legújabban pedig faragott fajátékok is megtalálhatók a mamzi termékpalettáján – na, ezeket sem én készítem! Nagyon fontos, egyben büszkeséggel is tölt el, hogy minden mamzi termék kézi készítésű, Magyarországon készül és csakis természetes anyagból.

Mi a márkád különlegessége?

Fruzsi: Nálam nem készült még két egyforma babatakaró, sem lámpaernyő, bizonyos termékeknek teljes az exkluzivitása. A kézzel készítés által eleve minden darab egyedi a saját, megismételhetetlen vonásaival és apró eltéréseivel. Ezekre a különbözőségekre úgy tekintek, mint az adott tárgy lelkének szépségeire. Ez sokaknak megfoghatatlan, én viszont abban hiszek, hogy érdemes ilyen energiákkal töltött tárgyakkal körbevenni a legkisebbeket, vagyis őket is! Főleg őket!

Egyedi, nagyobb volumenű megrendelések mennyire jellemzőek?

Fruzsi: Mivel a termékek nagy része eleve egyedi, így legtöbbször hamar találnak maguknak tetszőt a vásárlóim. Ettől függetlenül rendszeresen keresnek meg saját ötletekkel is, amiknek megvalósításában örömmel működök közre.

Az egyedi megrendelések tervezése, hogyan történik?

Fruzsi: Általában felvetek valamit, amit aztán a megrendelő finomít a saját elképzeléseinek megfelelően. Erre én újragondolom a praktikumot is figyelembe véve, aztán újra finomítunk rajta, és így előbb-utóbb megszületik a megvalósítható verzió.

Ági – CUCC: Hogy hol sikerült rátalálnia a szuper új fajátékaira?

Fruzsi: Nyáron a nyaralás alatt botlottam a fafaragóba, aki az állatokat és a fa játékokat készíti.

Miért örülsz, hogy a babyberry és barátai Szilágyi Erzsébet fasoron található üzletében helyet kapott a márkád? Miben más ez az üzlet?

Fruzsi: Tetszik az a koncepció, hogy máshol nem megtalálható hazai márkák gyűjtőhelye a bolt. Bátor vállalkozás csak a babaszobára összpontosítva üzletet nyitni, és örülök, hogy részese lehetek egy ilyen bátor vállalkozásnak.

A többi tervező portékái közül mi az, amit azonnal hazavinnél az üzletből?

Fruzsi: Régóta kokettálok a Siller baby hőlégballonos fali polcával. Szeretem a fából készült dolgokat, az ötlet is tetszik. Az egyik náthás mackóm egy ideje beköltözött, tényleg haza kéne már vinnem!

Melyik tervezőtől kérdeznél szívesen?

Fruzsi: CUCC Ágitól kérdezem, hogy mikor találunk már ki egy közös terméket? Régóta mozgat a dolog…!

mamzi termékekről bővebben»»

Olvasd el a többi tervezővel készült interjúnkat is!
Anabeedesign I Babies on Board I babyberry Bambinoprint Crooocus CUCC debaba KRAFT Dream Decor I Fl’Art Design GitaMom JUSTa I KarlaLina I Kidsdream I mamzi Nobile Nook furniture Siller baby WonderWall